آموزش‌های دیجیتال مارکتینگ دیجیتال مارکتینگ

بازاریابی محتوایی، ترکیبی از محتوا و استراتژی برای برنده شدن در بازار

بازاریابی محتوا از مفهوم تا پیاده سازی

در سال ۲۰۰۷ بود که رکود اقتصادی امریکا شدت یافت و بسیاری از شرکت‌ها را به مرز ورشکستگی رساند. یکی از شرکت هایی که از این شرایط آسیب بسیاری دیده‌ بود، شرکت استخر و جکوزی سازی ریور بود. مارکوس شریدان مدیرعامل این شرکت تصمیم گرفت بسیاری از تبلیغات پرهزینه‌ را کنسل و به دنبال روش‌های کم هزینه‌تر و پر بازده‌تری برای جذب مشتری باشد. در این شرایط بود که مارکوس با مفهوم بازاریابی محتوا آشنا شد. مارکوس شریدان در سال ۲۰۰۸ با استفاده از بازاریابی محتوا(Content Marketing) توانست شرکت را از ورشکستگی نجات داده و به سودآوری برساند. در سال‌های اخیر بازاریابی محتوایی مورد توجه کسب و کارها قرار گرفته‌است. از این رو قصد داریم در این مقاله به بررسی و مطالعه بازاریابی محتوا بپردازیم.

بازاریابی محتوا (content marketing)چیست؟

بازاریابی محتوا یعنی جذب مخاطب هدف کسب و کار با استفاده از محتوای مفید در جهت رفع نیاز اوست. هدف کانتنت مارکتینگ می‌تواند افزایش آگاهی از برند، افزایش تعامل با مخاطبان هدف، ساخت هوادار برند و مشتری وفادار و در نهایت افزایش فروش است. این محتوا ها در شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ، اپلیکیشن و یا هریک از کانالهای فروش کسب و کار منتشر می‌شود. در بازاریابی محتوا، محتوای ارزشمند ممکن است بصورت مقاله‌ی متنی، ویدئو، عکس و یا پادکست در کانالهای کسب و کار توزیع و منتشر شود. بازاریابی محتوایی یکی از ارکان اصلی دیجیتال مارکتینگ است.

تعریف و مفهوم بازاریابی محتوایی

اهمیت بازاریابی محتوا

شاید برای شما سوال باشد که چرا باید از بازاریابی محتوایی برای جذب مخاطب برای بیزینس خود استفاده کنیم؟ روش‌های سریعتری نیز وجود دارد که می‌‌توان از طریق آن ها فروش را برای کسب و کار به ارمغان آورد. اما دلیل محبوبیت بازاریابی محتوایی در سالهای اخیر چیست؟ در حالت کلی می‌توان دلایل زیر را برای محبوبیت بازاریابی محتوایی در دنیای امروز بیان کرد:

  • ارتقاء اعتبار برند: با ارائه محتوای ارزشمند، اعتماد به برند افزایش می‌یابد و جامعه مشتریان پایدارتر می‌شود.
  • جذب مخاطبان: با محتوای جذاب و مفید، مخاطبان هدفمند به سمت برند جذب می‌شوند.
  • بهبود تجربه مشتری: ارائه محتوای مفید تجربه مشتریان را بهبود می‌بخشد و باعث افزایش رضایت و وفاداری آنها می‌شود.
  • بهره‌وری بالاتر: با تولید محتوای هدفمند، بهره‌وری و بازدهی برند افزایش می‌یابد.
  • هزینه کمتر: هزینه‌ی بازاریابی محتوایی نسبت به روش‌های دیگر مارکتینگ بسیار کمتر است. امروزه با رونق ابزارهای هوش مصنوعی برای تولید محتوا، این هزینه کاهش بیشتری یافته و به سرعت برندها برای تولید محتوا نیز کمک زیادی کرده است.

بازاریابی محتوا با تبلیغات چه تفاوتی دارد؟

وقتی صحبت از بازاریابی می‌شود، ذهن بسیاری از افراد به سمت تبلیغات می رود. در صورتی که تبلیغات تنها قسمتی از بازاریابی را در بر می‌گیرد. بازاریابی یک فرآیند است که باید مرحله به مرحله طراحی شود. بازاریابی از فعالیت‌های شما در درون کسب و کار آغاز و تا بعد از خرید مشتری ادامه می‌یابد. یکی از فرآیندهای بازاریابی، بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ است. در دیجیتال مارکتینگ برای جذب مخاطب و آگاهی از برند، روش‌های متفاوتی را استفاده می کنیم که یکی از آن ها تبلیغات و دیگری بازاریابی محتوایی است.

درحالت کلی، تفاوت اصلی بین بازاریابی محتوایی و تبلیغات در رویکرد و هدف اصلی آنها است. در بازاریابی محتوایی، تمرکز بر ارائه محتواهای ارزشمند و مفید به مخاطبان با هدف ارتقاء ارتباط و اعتماد بین برند و مخاطبان است. این استراتژی با تأکید بر تولید محتوایی که به نیازها و مشکلات مخاطبان پاسخ می‌دهد، به آنها کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و ارتباط نزدیکتری با برند برقرار کنند. از سوی دیگر، تبلیغات متمرکز بر ارسال پیام‌های تبلیغاتی به مخاطبان به‌منظور ترویج و فروش محصولات یا خدمات است. در این حالت، هدف اصلی انتقال پیام‌های تبلیغاتی با تأکید بر ویژگی‌ها و مزایای محصول یا خدمات به مخاطبان می‌باشد.

انواع بازاریابی محتوا کدامند؟

انواع بازاریابی محتوا

انواع مختلفی از بازاریابی محتوا وجود دارد که هرکدام به روش‌ها و راهکارهای متفاوتی برای جذب و نگه‌داری مخاطبان متمرکز هستند. اینکه از کدام روش برای کانتنت مارکتینگ کسب و کار خود استفاده کنید، کاملا بستگی به استراتژی بازاریابی شما دارد. برخی از انواع مهم بازاریابی محتوا عبارتند از:

  • مقالات و وبلاگ‌ها: ارائه محتوای اطلاعاتی مفید و آموزشی در قالب مقالات برای جذب مخاطبان و ارتقاء اعتبار برند بسیار موثر است. این محتواها معمولا در وبسایت کسب و کارها و یا وبلاگ‌های عمومی منتشر می‌شوند و تاثیر زیادی در وفادارسازی مخاطب دارند.
  • شبکه‌‌های اجتماعی: ایجاد و اشتراک محتوای مفید و جذاب در رسانه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و لینکداین نیز از روش‌های موثر بازاریابی محتواست. امروزه نزدیک به ۴ میلیارد نفر در دنیا از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. امروزه افراد تایم زیادی را در شبکه های اجتماعی می‌گذرانند. حضور هدفمند و ارائه‌ی محتوای مفید در شبکه‌های اجتماعی می تواند به شما کمک کند ره چند ساله را در چند ماه طی کنید.
  • ویدیوها: ایجاد ویدیوهای آموزشی، توضیحی و ترفندی که محتوای مفیدی ارائه می‌دهند، از جمله روش‌های محبوب بازاریابی محتوا است. معمولا کاربران با ویدئو ها ارتباط بیشتری برقرار میکنند و تعداد افرادی که به محتواهای ویدئویی علاقمندند بسیار بیشتر از علاقمندان وبلاگ‌ها هستند. ویدئو ها می توانند در وبسایت کسب و کارها، شبکه‌های اجتماعی و یا پلتفرم‌های انتشار ویدئو مثل آپارات و یوتیوب منتشر شوند.
  • پادکست‌ها: ایجاد پادکست‌های صوتی برای ارائه محتوای ارزشمند و جذاب به مخاطبان یک روش دیگر برای بازاریابی محتواست. پادکست ها اخیرا بین مردم بسیار محبوب شده‌اند. افراد زیادی هستند که ترجیح می‌‌دهند هنگام رانندگی و حتی انجام کارهای روزمره، پادکست‌‌‌های مفید را گوش دهند. این پادکست‌ها می‌تواند یکی از محتواهای ارزشمند برند شما باشد.
  • کتاب‌های الکترونیکی: نوشتن و انتشار کتاب‌های الکترونیکی به عنوان یک ابزار بازاریابی محتوا، به کسب و کارها کمک می‌کند تا اعتبار برند خود را افزایش دهند و مخاطبان را به خود جذب کنند.
  • وبینارها و کلاس‌های آنلاین: برگزاری وبینارها و کلاس‌های آنلاین برای ارائه محتوای آموزشی و ارزشمند به مخاطبان نیز از روش‌های معتبر و موثر بازاریابی محتواست. برگزاری وبینارهای آموزشی منظم و ارائه‌ی محتوای مفید و عمیق در وبینارها باعث می‌شود کاربران زیادی را به کسب و کار خود جذب و تبدیل به هوادار برند کنید.

مزایای بازاریابی محتوایی چیست؟

مراحل بازاریابی محتوایی

بازاریابی محتوایی مزایا و فواید بسیاری برای کسب و کارها دارد. در ادامه به برخی از مزایای کانتنت مارکتینگ اشاره خواهیم کرد:

  • ارتقاء اعتبار برند: ارائه محتوای ارزشمند، مفید و اصیل به مخاطبان، باعث افزایش اعتماد و اعتبار برند می‌شود و به کسب و کار کمک می‌کند تا به عنوان یک منبع اطلاعاتی معتبر و قابل اعتماد شناخته شود. بازاریابی محتوایی قوی باعث میشود در حوزه‌ی کاری خود به عنوان متخصص شناخته شوید.
  • ارتقاء رتبه‌بندی سایت در موتورهای جستجو(بهبود SEO): محتوای باکیفیت و مرتبط باعث ارتقاء رتبه‌بندی و سئو وبسایت در نتایج جستجوی موتورهای جستجوی اینترنتی می‌شود. این موضوع باعث میشود به صورت اتوماتیک و روزانه مخاطبین جدیدی را به برند خود جذب کنید.
  • ارتقاء روابط با مشتریان و جلب مشتریان جدید: ارائه محتوای ارزشمند به مخاطبان، به کسب و کار کمک می‌کند تا ارتباط نزدیک‌تر و معنادارتری با مشتریان برقرار کند و مخاطبان جدید را جذب کند.
  • افزایش نرخ تبدیل و فروش: محتوای ارزشمند و متناسب با نیازها و مسائل مخاطبان، باعث افزایش نرخ تبدیل و تجربه خرید مثبت‌تر مشتریان می‌شود که به تبدیل آنها به مشتریان وفادار کمک می‌کند.
  • کاهش هزینه‌های بازاریابی: بازاریابی محتوایی معمولاً هزینه‌های کمتری نسبت به روش‌های بازاریابی سنتی دارد و به کسب و کارها این امکان را می‌دهد که با هزینه‌های کمتر، ارتباط بیشتری با مخاطبان برقرار کنند. همچنین کمک به مشتریان با استفاده از محتوا باعث می شود آنها شما را به دیگران پیشنهاد دهند. این موضوع باعث میشود مشتریان جدید را بدون هزینه‌ي‌‌‌‌ تبلیعات جذب کنید.

اصول و مراحل پیاده سازی بازاریابی محتوا

برای پیاده سازی بازاریابی محتوا(Content Marketing) مراحلی وجود دارد که به شما کمک می کند از مسیر خارج نشوید. در ادامه به معرفی تک تک این مراحل می پردازیم.

۱- هدف کانتنت مارکتینگ شما چیست؟

در این مرحله، ابتدا باید اهداف مشخص و محقق‌پذیر برای بازاریابی محتوا تعیین شود. این اهداف ممکن است شامل افزایش ترافیک وبسایت، افزایش اعتبار یا آگاهی از برند، جذب مشتریان جدید، افزایش فروش و یا ارتقاء روابط با مشتریان فعلی باشد. اهداف باید قابل اندازه‌گیری، محدود، قابل تحقق و متناسب با استراتژی و نیازهای کسب و کار باشند.

۲- مخاطب هدف را مشخص و تارگت کنید

در این مرحله، باید مخاطبان هدف محتوا به دقت شناسایی شوند. این شامل شناخت نیازها، علایق، مسائل و خواسته‌های مخاطبان و تعیین ویژگی‌های دموگرافیک آنها می‌شود. اصطلاحا باید پرسونای مخاطب هدقف خود را به خوبی شناسایی کنید. این اطلاعات اساسی برای تولید محتوایی است که به طور موثر بر روی مخاطبان تأثیرگذار باشد.

۳- استراتژي بازاریابی محتوا را بچینید

در این مرحله، استراتژی کلی برای تولید، ارائه و توزیع محتوا تعیین می‌شود. انتخاب نوع محتوا، فرمت تولید محتوا، تنظیم تقویم محتوایی و تعیین کانال‌های توزیع محتوا، بخش‌های مختلف چیدمان استراتژی محتوایی است. استراتژی محتوا باید با اهداف کسب و کار همخوانی داشته و بر اساس شناخت دقیق از مخاطبان تدوین شود.

۴- تولید محتوا

در این مرحله، محتوای مورد نیاز بر اساس استراتژی تعیین شده تولید می‌شود. در فرآیند تولید محتوا ابتدا باید ایده تولید شود. سپس ایده پرورش یافته و متناسب با استراتژی چیده شده، نوع کانال انتشار و متناسب با سلیقه‌‌ی مخاطب هدف تولید می شود.

۵- انتشار و توزیع محتوا

محتوای تولید شده باید در کانال‌های برنامه ریزی شده منتشر شود. شاید فکر کنید این آخرین مرحله از بازاریابی محتوایی است. اما همه‌ی این فرآیند بستگی به این دارد که مرحله‌‌ی بعد به درستی و بادقت انجام شود.

۶- ارزیابی و بهینه سازی فرآیند بازاریابی محتوا

در نهایت، عملکرد محتوا بررسی شده و با استفاده از ابزارهای مختلف مانند Google Analytics و ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتریان، عملکرد محتوا ارزیابی و بهبود‌های لازم اعمال می‌شود. این شامل تحلیل داده‌ها، ارزیابی بازخوردهای مخاطبان و بهینه‌سازی محتوا برای بهبود کیفیت و عملکرد آن می‌شود. بدون ارزیابی محتوا و بهینه سازی آن، فرآیند بازاریابی محتوا ممکن است به بیراهه برود.

ابزار مورد نیاز برای اجرای کانتنت مارکتینگ

برای پیاده سازی بازاریابی محتوایی ابزارهای زیادی وجود دارد که در مراحل مختلف به کسب و کارها کمک می‌‌کنند. استفاده از این ابزارها به کسب و کارها کمک می‌کند تا بهبود در تولید، مدیریت، و ارائه محتوا داشته باشند و به صورت موثرتر با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنند. در ادامه به بررسی این ابزار می‌پردازیم.

  • سامانه مدیریت محتوا (CMS): مثل WordPress، Drupal و Joomla که به کسب و کارها اجازه می‌دهند تا وب‌سایت‌های خود را بر اساس محتوای دلخواه ساخته و مدیریت کنند. سامانه مدیریت محتوا کمک می کند تا شما مکانی برای انتشار محتوا و انجام بازاریابی محتوایی در فضای وب داشته باشید.
  • ابزارهای تولید محتوا: مثل Canva برای طراحی گرافیک، Adobe Creative Cloud برای طراحی ویدیو و تصاویر، Audacity برای ضبط و ویرایش پادکست، و Grammarly برای ویرایش متون که کار شما را در انتشار محتوای باکیفیت راحت می کند.
  • ابزارهای تحلیل و اندازه‌گیری: مثل Google Analytics برای اندازه‌گیری عملکرد وب‌سایت، Hootsuite و Buffer برای مدیریت رسانه‌های اجتماعی و تحلیل عملکرد شبکه‌های اجتماعی. این ابزارها و ابزارهای دیگری مانند CRM به شما کمک می کند تا فرآیند بازاریابی محتوایی خود را تحلیل و سپس بهبود بخشید.
  • ابزارهای SEO: مثل SEMrush، Ahrefs و Moz برای تحلیل و بهینه‌سازی سئو محتوا و افزایش رتبه‌بندی در موتورهای جستجو. این ابزار ها باعث می‌شوند شما با تولید محتوا با اصول سئو، در موتورهای جستجو رتبه‌های بهتری دریافت کنید.

نمونه های موفق در بازاریابی محتوایی

در ابتدای مقاله از شرکت ریور به عنوان یکی از نمونه‌های موفق در بازاریابی محتوایی نام بردیم. شرکتی که با استفاده از هوشمندی مدیر خود یعنی مارکوس شریدان موفق شد به بهترین شکل ممکن از ورشکستگی نجات پیدا کند. در ادامه نمونه های موفق دیگری را در این زمینه به شما معرفی خواهیم کرد.

موارد زیر نمونه‌هایی از موفقیت‌های بازاریابی محتوایی در دنیا هستند:

  1. Red Bull: Red Bull از بازاریابی محتوایی به شکل بی‌نظیری استفاده کرده و محتوای جذابی در زمینه‌های ورزش، ماجراجویی و موسیقی ارائه می‌دهد. این برند با تولید محتوای خلاقانه و همچنین حمایت از رویدادهای مختلف، به یکی از پیشگامان در زمینه بازاریابی محتوایی تبدیل شده است.
  2. Coca-Cola: Coca-Cola با استفاده از داستان‌ها و تصاویر محیط زیبا و موفقیت‌آمیز خود را به شکل محتوایی بازاریابی می‌کند. این برند با تولید محتوای همواره مثبت و خلاقانه، ارتباط نزدیکی با مخاطبان خود ایجاد کرده است.
  3. GoPro: GoPro با اشتراک‌گذاری ویدیوهای تولیدی توسط کاربران خود، یک ارتباط فوق‌العاده با مخاطبانش برقرار کرده است. این برند با ارائه محتوایی تحت عنوان “محتوای ایجاد شده توسط کاربر” (User-Generated Content)، به طور مداوم توجه مخاطبان خود را جلب می‌کند.
  4. HubSpot: HubSpot به عنوان یک شرکت نرم‌افزاری، با تولید محتوای آموزشی و ارائه منابع آموزشی در زمینه بازاریابی، فروش و سئو، به مشتریان خود کمک می‌کند تا مهارت‌های خود را بهبود ببخشند و در عین حال بازاریابی محتوایی خود را اجرا کنند.
  5. Airbnb: Airbnb با ارائه محتوایی متنوع و جذاب درباره مکان‌های مختلف و تجربیات سفر، نظر مخاطبان را به خود جلب کرده است. این برند با ایجاد داستان‌های جذاب و تصاویر زیبا، ارتباط نزدیکی با کاربران خود دارد و آن‌ها را به اشتراک گذاری تجربیات سفر را تشویق می‌کند.

در ویدئو زیر یک محتوای خلاقانه از کوکا کولا را میبینید که به مناسبت جام جهانی منتشر و در بین مخاطبان وایرال شد. این ویدئو نمونه‌ای از یک بازاریابی محتوایی عالی است.

جمع بندی :

بازاریابی محتوایی یکی از روش های نوین برای بازاریابی است. امروزه بسیاری از کسب و کارهای فعال در زمینه‌ی دیجیتال مارکتینگ توجه ویژه‌ای به بازاریابی محتوایی دارند. کانتنت مارکتینگ در کنار جذب مخاطبان، باعث افزایش اعتبار برند و همچنتین ایجاد هواداران وفادار برای برند می‌شود. استفاده از کانتنت در بازاریابی عمر شما را در بازار افزایش داده و جایگاه شما را در ذهن مخاطبان تثبیت می‌‌کند. امید است که با پیاده سازی مطالب گفته شده در این مقاله، کارو وبز توانسته باشد به شما در پیاده سازی بازاریابی محتوایی کمک کرده باشد.

نویسنده

حامد نیرومند

حامد نیرومند، بنیان گذار و مدیر کارو وبز است. حامد نیرومند متولد سال ۷۲ و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مخاربات میدان از دانشگاه امیرکبیر است. حامد نیرومند در سال ۱۴۰۰ با ورود به دنیای دیجیتال مارکتینگ، اقدام به تاسیس کارو وبز و فعالیت در حیطه‌ی طراحی سایت و سئو نمود.

دیدگاه (2)

  1. حسین رئوفی
    فروردین 19, 1403 پاسخ

    محتوا بسیار با کیفیت و مفید بود ٬ سپاسگذارم????

    • حامد نیرومند
      فروردین 19, 1403 پاسخ

      ممنون از توجه شما

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09134069396